martes, 24 de marzo de 2015

"olora, toca, mira" BiblioLab al Masnou



La Biblioteca Joan Coromines del Masnou ens va confiar l'elaboració d'un BiblioLab al voltant del món de la vinya perque forma part de la xarxa de Biblioteques amb D.O., ens ho vam prendre com un repte i amb molta il·lusió vam elaborar un projecte, aquest va ser el resultat:

En el món del vi hi intervenen molt els sentits:
el tacte de la terra, dels pàmpols, del procés aixafar el raïm, l’olor de les diferents varietats de raïm, l'olor del vi, l'oïda de la pluja sobre la terra de la vinya, l'oïda del premsat, la vista en el procés de creixement de la vinya, el color de les diferents varietats del vi, i per últim el gust del raïm, del most i del vi.
Cada persona assocïa més o menys un sentit a cadascun d’aquests processos, per això voliem començar l'activitat donant a cada participant la imatge d'un sentit (un dit, un ull, un nas, una boca i una orella) A l'interior de la sala on vam fer el laboratori vam penjar imatges de fragments d'obres d'art, totes vinculades a un dels cinc sentits. Les famílies havien de triar un parell d'aquestes imatges que puguessin associar al sentit que els hi havia tocat i explicar el perquè de la tria.
Una imatge que per a uns estava vinculada a la vista, per a altres estava vinculada al gust!
Evidenciem així que la percepció de cada persona és diferent, variada i rica, i que una imatge ens remet a moltes sensacions, diferent per a cadascú.
Les imatges que hem fet servir per aquesta primera part del taller han estat agafades del llibre: Little Museum

(Le Saux, Alain; Solotareff, Grégoire. Pequeño museo = Little museum. Barcelona: Corimbo, 2004)





 



Seguidament vam proposar una estona de lectura compartida en família, havíem seleccionat una bibliografia dividida en quatre grups: "coneixements", "sembrar, cuidar, recollir", "la paciència", "la terra i l'emoció".
Aquesta estona ens va permetre ampliar la nostra bibliografia i descobrir un munt de llibres nous, tots a la biblioteca i que després ens podriem emportar a casa.




                                                         

La darrera part del laboratori la vam dedicar a elaborar el vi de la nostra vida, un vi literari, el vi que ens identifica a cadascú de nosaltres.
A partir dels llibres que vam llegir i de l’activitat inical, i seguint el model de les etiquetes del vins, vam crear una etiqueta per al vi que ens identifica, on hi vam posar el nostre origen, la collita, la bodega, la temperatura, cóm som...
Amb exemples com aquests:

Origen: vinc d'un poble blau vora el mar, prop del verd de les muntanyes
Composició:
40% simpàtic
40% generós
20% poruc
Temperatura: m'agrada la primavera perque convida a anar d'excursió
Marida amb: arròs amb tomàquet i fricandó amb bolets

Origen: Masnou, comarca del Baix Maresme
Composició:
50% lector
40% esportista
10% llepafils
Temperatura: hivern perque m'agraden els trineus
Súper heroi preferit: Luc Skywalker







Als més petits els hi vam proposar un tipus de descripció més senzilla:
Color: vermell
Número de peu: 24
Olor: olor de colònia
          olor de fer el sopar
Súper heroi: Batman, Elsa de Frozen, Olivia, ...

També vam buscar-li un nom i un logo.

Els resultats van ser xulíssims!



Gràcies per aquesta experiència, gràcies a la biblioteca per encarregar-nos aquest projecte, gràcies a les famílies participants, gràcies i salut!

No hay comentarios:

Publicar un comentario